29 Temmuz 2016 Cuma

Mekap İş Ayakkabıları



DERİ

MEKAP İş Emniyet ayakkabılarında EN ISO 20344 standardına uygun cilt deri ve yarma deri kullanılmaktadır. Cilt deri en zorlu ortamlar için üretilmiş, nefes alabilen, su geçirmez özelliği başta olmak üzere üst düzeyde kaliteli, yırtılma ve aşınmaya dayanıklı deridir. Daha az risk içeren kuru ortamlarda ise aynı kalite ve dayanıklılıkta üretilen yarma deri kullanılmaktadır.



ORTHOLITE CLIMATEX MOSTRA (İÇ TABAN)

  • Hava Geçirgen
    Gözenekli yapısı ile hava geçirir ve ayakkabıkının havalandırılmasına yardımcı olur.
  • Ter emme ve emilen teri geri bırakma
    Kullandığımız fusbetlerin ter ve su buharı emme kapasitesi yüksek olup kısa sürede emilen nemi geri verir ve hızla kurur.
  • Antibakteriyel
    Fusbeddeki anti bakteriyellik ayakkabının içinde bakteri üremesine ve koku yapmasına engel olur.
  • Aşınma Dayanımı
    Kullanım ömrü süresince aşınmaya karşı son derece dayanıklıdır.
  • İklimlendirme
    Ayakkabının içerisinde en uygun ısı dengesini sağlar. Kışın sıcak yazın serin tutar.
  • Yıkanabilirlik
    30°C'de yıkanabilirlik özelliğine sahiptir. Yıkama sonrası özelliklerini korur.
  •  
  • Süspansiyon
    Ayağın bastığı iç tabanın yumuşak olması, yürüyüş konforunu sağlamaktadır.

































Soft Walk Sistemi

Soft walk sistem, ayak ile doğrudan temas ederek terletmemeyi ve konforu garanti etmektedir. Esnek yapısı ile yürüme konforu sağlayarak ayağı yormaz. Gözenekli yapısı ile hava sirkülasyonu oluşturarak nemi dışarı atar.

DRY TOUCH ASTAR

Yapılan testlerde DRY TOUCH pamuğa göre nemi 10 kat daha hızlı emer. Suya dikey daldırılarak yapılan ölçümlerde DRY TOUCH pamuğa göre daha fazla su emiciliğe sahiptir.Climatex Kumaşın Özellikleri
Ayakkabı sektörüne yönelik özel olarak geliştirilen bu kumaş, yüksek hava geçirgen özellikte olup, teri ve nemi çabuk emen ve dışarıya atan, gümüş iyonlu ileri teknoloji ürünü ipliklerden elde edilen özel kumaştır. Bu ürün aynı zamanda yüksek hava geçirgen özellikteki süngerle beraber herhangi bir yapıştırıcı kullanılmadan ayakkabıda kullanılmaya yönelik astar olarak üretilmiştir. Hava ve nemi kolayca emer ve dışarı atılmasını sağlar.
Çok yumuşak bir tuşesi olan Climatex kumaş, yüksek hava geçirgenliği sayesinde nefes alır ve hızlı su emiciliğine sahiptir. Çabuk kurur ve kuruluk hissi verir. Yüksek aşınma dayanımı, ter haslığı ve leke tutmazlığı pamuklu kumaşlara karşı üstünlük sağlar.
Antimikrobiyal Özellikler
Antimikrobiyal özellik ipliğe bitim işleminde değil de üretim esnasında verildiğinden etkenlik kalıcıdır, yıkanma ve aşınmadan etkilenmez, insan cildine zarar vermez, kaşıntı yapmaz, tahriş etmez.



Cordura
Çanta, valiz ve ayakkabı gibi "Cordura Classic" kumaşı kullanılarak geliştirilmiş ürünler, yırtılma ve aşınmaya karşı dirençli olma ve uzun süreli dayanıklılık özellikleri gösterirler.

Mimoza Anorak

Aşıma mukavemeti ve yüksek hava geçirgenliği sayesinde ayakkabının nefes almasını sağlayan bu malzeme özellikle yazlık modellerde tercih edilmektedir.

Nemrut İç Astar

Alevli laminasyon uygulandığı için yapıştırıcıya ihtiyaç yoktur. Yapıştırıcı kullanılmadığı için hava geçirgenliği son derece üst düzeydedir. Ara kademede kullanılan süngerde gözenekler hava dolaşımını sağlamaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Ter emici ve koku yapmama özelliği vardır.




KEVLER TABAN

Üstün Koruma
Multi Protective anti-perforation sayesinde maksiumu direnç sağlar, Mekap Ayakkabı EN ISO 20345:2011 standartı doğrultusunda, yeni standart EN ISO 12568:2010 göre uyumlu düzenlenmiş, zero perforation olarak onaylanmıştır. Bu standart, 1100 N kuvvet uygulanması sonucunda dayanıklılık, tabanda % 100 koruma, yüksek, hareket kabiliyeti ve esneklik sağlar. Metal dedektörü tarafından tespit edilememe, elektrik yalıtkanlığının yanı sıra sıcak ve soğuğa karşı mükemmel yalıtım sağlamaktadır.

PU / PU Taban

BASF farklı kimyasallar üreten global bir üreticidir. BASF aynı zamanda PU enjesksiyon, spor ayakkabı ve profestonel iş ayakkabısı konusunda malzeme geliştirme de öncülük yapmaktadır. Sertlik ve yoğunluk konusunda geniş bir ürün yelpazesi vardır. BASF poliüretan zorlu şartlarda konforlu esnek, dayanıklı ve hafiftir. İş ayakkabısı için gerekli olan kimya, petrol, solvent ve kayma direnci yüksek performanslı mükemmel malzemeler üretir.

ESD Koruma - EPA Alanları

Elektronik aletlerin artan kullanımını takiben, ESD ayakkabı için de aynı zamanda bir talep artışı olmuştur. Mekap yeni modeller ekleyerek ESP ürün yelpazesini genişletiyor;
Mekap, ESD kullanılması gereken ortamlar için mükemmel tercih olacaktır. Mekap ESD ayakkabı birikmiş elektrostatik yükleri boşaltır. Statik elektrik, normalde nötr olan bir cismin yüzeyinde leektron eksiği veya fazlası olarak tanımlanabilir. Yüklü bir elektrostatik cisim, özellikle elektrostatik olaylara hassas aygıtlarda parazit veya hasar oluşturabilecek durumlar yaratacak statik elektriği boşaltabilir. ESD ayakkabılar, insan vücudunda biriken bu elektostatik akımı yaymaya yaramaktadır. 

























Uygun İş Ayakkabısı Nasıl Seçilir? Standartları Nelerdir?



İş Ayakkabılarında Standardizasyon
Ayak ve bacak yaralanmaları maden, inşaat, metal sanayi ve benzeri bir çok iş kolunda sıkça rastlanılan kazalardır. Farklı sektörlerde, ağır parçaların ayak üzerine düşmesi, erimiş metal ya da sıvıların, kimyasalların ayak ya da bacak üzerine dökülmesi veya sıçraması sonucu doku kayıplarının ve yanıkların oluşması, sivri cisimlerin batması, sıcak zemin üzerinde çalışma kaynaklı sağlık problemleri, kaygan zemin üzerinde çalışma sonucu düşmeler, alerjik deri reaksiyonları, egzema ve böcek ve yılan sokmaları gibi çeşitli risklerle karşılaşılmaktadır.
Ayak ve bacak korumada önemli olan maruz kalınan riske uygun dizlik,ayakkabıbot ya da çizme gibi ürünlerin seçilmesidir. Çalışma ortamında ve çalışılan zeminde sıcaklığın derecesi, bu sıcaklıktaki çalışma süresi, ortamda kullanılan maddeler, hangi işlemlerin yapıldığı ve nasıl çalışıldığı, zeminin kayganlığı, elektrik direnci, ayakkabının dış ya da iç mekanda mı kullanılacağı, uzun süreli ayakta durulması ve benzeri konularda bilgi edinilmelidir. Hangi tip ayakkabıya ihtiyaç duyulduğuna karar verildikten sonra dikkat edilecek diğer hususlar arasında ayakkabının yüzeyitabanıçelik iç tabanı ve bilek kısmıbulunmaktadır.
CE işareti bulunuran ayakkabı, kişisel koruyucu direktifine dayanan EN ISO 20344 standartındaki zorunlu testlerden geçmiş, performansı yüksek kalitede malzemelerden yapılmış demektir.
Koruyucu ayakkabı standartları kapsamında kullanılan ortak semboller:
P : Çelik ara taban (1100 kg'a kadar geçirgenlik direnci)
C : Elektrik direnci 100 KiloOhm'a kadar (iletken ayakkabı)
HI : Sıcaklığa karşı izolasyon
A : Antistatik ayakkabı (elektrik direnci 0.1 - 1000 MegaOhm arası)
CI : Soğuğa karşı izolasyon
HRO : ısıya dirençli taban (300ºC'ye kadar)
WRU : suya dayanıklı saya (ayakkabı yüzeyi)
E : topuk bölgesinin enerji abzorbsiyonu
ESD : elektrostatik boşalım
EN ISO 20345 Güvenlik Ayakkabıları (200 joule - Çelik Darbe Dayanımı)
SB : Temel Güvenlik
S1 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban
S1 P : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Çelik Ara Taban
S2 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Suya Dirençli
S3 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Suya Dirençli , Çelik Ara Taban

EN ISO 20347 İş Ayakkabıları ( Burun Darbe Dayanımı olmayan )
01 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi
01 P : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi , Çelik Ara Taban
02 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Suya Dirençli
03 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Suya Dirençli, Çelik Ara Taban
Koruyucu ayakkabının tabanını seçerken çalışılan ortamla ilgili bilgi edinilmelidir. Örneğin yüksek sıcaklık, asit ve alkali ile çalışılan ortamlarda neotril veya nitril taban seçilirken, kaymayı önleme, şok emme ve rahatlık gibi unsurlara ihtiyaç duyulduğunda çift dansiteli poliüretan taban gibi seçimler yapılabilir.
İş ayakkabısı kullanımında en sık rastlanan sorunlar arasında mantar enfeksiyonlarıdır. Ancak bu sorun çoğunlukla hijyen kurallarının bilinmemesi ve/veya uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında çalışanların iş ayakkabısı giymekten kaçınmasında en önemli sebeplerden biri de ağırlığıdır. Bu sebeple iş ayakkabısı seçiminde ağır olmamasına (en fazla 1 kg/çift) dikkat edilmelidir.


Ayak Koruyucu Çeşitleri:
EMNİYET AYAKKABILARI
Ağır ve yuvarlanabilen malzemelerin kaldırılıp taşındığı işlerde, çivi batmalarına, erimiş metal sıçramalarına karşı emniyet ayakkabısı kullanılır.
· Çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik altlık konulur.
· Dökümhane ve izabe fırınlarında çalışanların ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu takılır. Ayakkabının burnuna konan bu metal bombeler, 1 metre yükseklikten düşecek 20 kg. ağırlığına dayanaklı olmalıdır. (EN 20345)
· Elektrik işlerinde çalışan işçilere yalıtkan ayakkabı verilmelidir. Bu ayakkabıların altı yüksek gerilime dayanıklı lastikten olur. Elektrik işlerinde çalışan işçilere çivili veya kabaralı ayakkabı giydirilmez.
· Asit veya kostikle çalışan işçilere, lastik veya benzeri malzemeden yapılmış ve bu maddelere dayanıklı ayakkabılar verilir. Bu işçilere verilen çizme veya ayakkabılarda, çelik veya demir çivi, kabara, burun demiri, nalça gibi metal kısımlar bulunmaz.
LASTİK ÇİZMELER
Nemli, ıslak veya su içinde çalışanlar ile asitli veya çözücülü yerlerde çalışanların ayaklarını korumada kullanılır. İnşaatlarda kullanılacak olanların tabanı ve burnu çelik takviyelidir.
Asite dayanıklı olan PVC malzemeden, solventlere dayanıklı olan NİTRİL malzemeden yapılması gerekir.
TİTREŞİM GİDERİCİ AYAKKABI
Delme işlerinde, basınçlı hava ile çalışan işlerde titreşimden vücut iç organlarını korumada kullanılır. Tabanı, vibrasyonu azaltıcı özel geliştirilmiş plastikten yapılmıştır.
TOZLUKLAR
Bacakları ateşe ve sıçrayan kıvılcıma karşı konur. Kaynak işlerinde, dökümhanelerde ve izabe fırınlarında çalışan işçiler için kullanılır. Tozluklar, pantolon veya tulum ve ayakkabı üzerine giyilir.
TIRMANMA MAHMUZU (Ayakcak)
Direklere çıkmak için kullanılan demirden yapılmış, ayakkabıların altına giyilen tırmanırken düşmemek için kullanılan bir malzemedir. Bunların uçlarının sivri ve keskin olarak saklanması gerekir. Ayakçakların kayış ve tokaları sık sık kontrol edilerek kayış delikleri kenarında yırtık olup olmadığı, tokaların şekillerinin bozulup bozulmadığı araştırılmalıdır. Bozukluk görüldüğünde kullanılmamalıdır.

















İŞ GÜVENLİĞİ EKİPMANLARI - Emniyet Alan Perdesi

Açıklama:
Ürün Kodu: YDZ823
Ürün Adı: Emniyet Alan Perdesi
Ürün Özellikleri:
1 mt X 50 mt
Dikkat çekiçi olup turuncu renktedir.
Yol, Doğalgaz, Elektrik, İnşaat alanlarının emniyete alınmasında kullanılır.
Bakım gerektirmez.
Tehlikeli bölgeleri veya zorunlu alanları sınırlamak için kullanılır.
Bakçe uygulamalrında kullanılabilir.











Çizme Hakkında Bilgi

Bu bilgiler sayesinde hem ayakkabılarınızı uzun ömürlü kullanabilecek hem de ayakkabı hakkında birçok bilgi edineceksiniz.
  • Doğal deriden üretilen, astarsız veya koyu renk astarlı ürünler çorabı veya ayağı boyayabilir.


  • Doğal deriden üretilen bot ve çizmeler su alabilir. Çünkü doğal deride gözenekler bulunmaktadır. Bu gözeneklerde ürünün su almasına neden olmaktadır; ancak aynı zamanda ürünün hava almasını da sağladığı için daha sağlıklıdır. Su geçirmezlik özelliği olan ürünlerde bu gözenekler Gorateks vb. malzemelerle ile kapatıldığından kesinlikle sağlıklı değildir. Zorunlu olmadıkça su geçirmezlik özelliği olan deriler ile üretilmiş mamülleri satın almanızı önermemekteyiz.


  • Açık renk derilerde toz, terleme ve çeşitli çevre etkenlerinden dolayı renk değişimi veya leke oluşabilir. Açık renk deriler ile üretilmiş (deri mont, ayakkabı, bot, çizme vb.) ürünleri bunu bilerek satın almanızı öneririz.


  • Ayakkabılarınızda kesinlike sıvı boya kullanmayınız. Sıvı boya deri üzerinde çirkin bir tabaka oluşturup deriyi çatlatabilir. Eski usül Nuri Leflef boya ve cilalar çok daha kullanışlıdır.


  • Süet veya nubuk deri ürünlerde ise kendi bakım malzemeleri ile temizlenmelidirler.


  • Ayakkabılarınızı satın alırken mutlaka çift olarak deneyiniz. Dar veya bol ayakkabı almayın. Hem rahat edemez hem de bu şekilde kolay deforme olma ihtimali artacaktır.


  • Ayakkabılarınızı en fazla üst üste 2 gün kullanabilirsiniz. 2 gün kullanılan ayakkabıyı ise içindeki terin buharlaşması için serin bir yerde 2 gün muhafaza etmelisiniz.


  • Kullanmadığınız ayakkabıları kalıp ile muhafaza ederseniz formu bozulmaz ve daha uzun ömürlü kullanırsınız.


  • Deri ürünleri ıslandığında kesinlikle sıcak bir ortamda değil, serin bir yerde kurutunuz.


  • Uzun boylu zayıf insanlar kısa topuklu ürünleri, kısa boylu ve kilolu insanlar yüksek topuklu ürünleri tercih etmelidirler.











Baret Hakkında Bilgi

BARET
Tesislerde çalışan kişilerin herhangi bir kaza anında darbelere, cisim düşmesine ve temas anında (alçak gerilimde) elektrik çarpmalarına karşı başı koruyan güvenlik (şapkası) malzemesidir.
Baretlerde de renkler değişik anlam ifade etmektedir.


Beyaz Baret : Yöneticiler ve ziyaretçiler içindir.

Sarı Baret : İşçiler içindir.

Mavi Baret : Bakım grubu içindir.

Kavuniçi Baret : Ustabaşı ve teknisyen içindir.

Kırmızı Baret : Yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ekipleri içindir.















İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
b) Bakım: İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar, kalibrasyon gibi işlemlerin tamamını,
c) İş ekipmanı: İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatı,
ç) İş ekipmanının kullanımı: İş ekipmanının çalıştırılması, durdurulması, kullanılması, taşınması, tamiri, tadili, bakımı, hizmete sunulması ve temizlenmesi gibi iş ekipmanı ile ilgili her türlü faaliyeti,
d) Maruz kişi: Tamamen veya kısmen tehlikeli bölgede bulunan kişiyi,
e) Operatör: İş ekipmanını kullanma görevi verilen çalışan veya çalışanları,
f) Özel risk taşıyan iş ekipmanı: Tehlikelerin teknik önlemlerle tam olarak kontrol altına alınamadığı iş ekipmanını,
g) Periyodik kontrol: İş ekipmanlarının, bu Yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerini,
ğ) Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişi: Bu Yönetmelikte belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ve EK-III’te yer alan istisnalar saklı kalmak kaydıyla ilgili branşlardan mühendis, (Ek ibare:RG-23/7/2016-29779)(2) teknik öğretmen, tekniker ve yüksek teknikerleri,
h) Tehlikeli bölge: İş ekipmanının bünyesinde veya çevresinde yer alan ve kişiler için sağlık ve güvenlik yönünden risklerin bulunduğu bölgeyi,
ifade eder.



Genel yükümlülükler
MADDE 5 – (1) İşveren, işyerinde kullanılacak iş ekipmanının yapılacak işe uygun olması ve bu ekipmanın çalışanlara sağlık ve güvenlik yönünden zarar vermemesi için gerekli tüm tedbirleri alır.
(2) İşveren:
a) İş ekipmanını seçerken işyerindeki özel çalışma şartlarını, sağlık ve güvenlik yönünden tehlikeleri göz önünde bulundurarak, bu ekipmanın kullanımının ek bir tehlike oluşturmamasına dikkat eder.
b) İş ekipmanının, çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tamamen tehlikesiz olmasını sağlayamıyorsa, kabul edilebilir risk seviyesine indirecek uygun önlemleri alır.
İş ekipmanı ile ilgili kurallar
MADDE 6 – (1) İşyerlerinde kullanılan iş ekipmanları ile ilgili aşağıdaki hususlara uyulur:
a) 5 inci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, işveren; iş ekipmanının bu Yönetmeliğin EK-I’inde belirlenen asgari gereklere uygun olmasını sağlar.
b) İşveren, iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırarak bu maddenin (a) bendinde belirtilen hususlara uygun durumda olması için gerekli önlemleri alır.
(2) İşveren, işyerinde kullanılan iş ekipmanının, EK-II’de belirtilen hususlara uygun güvenlik düzeyinde olmasını sağlar.
İş ekipmanının kontrolü
MADDE 7 – (1) İşyerinde kullanılan iş ekipmanının kontrolü ile ilgili aşağıdaki hususlara uyulur.
a) İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir.
b) İşverence, arızaya sebep olabilecek etkilere maruz kalarak tehlike yaratabilecek iş ekipmanının;
1) Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerce periyodik kontrollerinin yapılması,
2) Çalışma şeklinde değişiklikler, kazalar, doğal olaylar veya ekipmanın uzun süre kullanılmaması gibi iş ekipmanındaki güvenliğin bozulmasına neden olabilecek durumlardan sonra, arızanın zamanında belirlenip giderilmesi ve sağlık ve güvenlik koşullarının korunması için periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerce gerekli kontrollerin yapılması,
sağlanır.
c) Kontrol sonuçları kayıt altına alınır ve yetkililer her istediğinde gösterilmek üzere uygun şekilde saklanır.
(2) İş ekipmanı işletme dışında kullanıldığında, yapılan son kontrol ile ilgili belge de ekipmanla birlikte bulundurulur.
(3) Hangi tür iş ekipmanın kontrole tabi tutulacağı, bu kontrollerin hangi sıklıkla ve hangi şartlar altında yapılacağı ile kontrol sonucu düzenlenecek belgelerle ilgili usul ve esaslar EK-III’te belirtilmiştir.
Özel risk taşıyan iş ekipmanı
MADDE 8 – (1) Çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden, özel risk taşıyan iş ekipmanlarının kullanılmasında aşağıdaki önlemler alınır.
a) İş ekipmanı, sadece o ekipmanı kullanmak üzere görevlendirilen kişilerce kullanılır.
b) Bu ekipmanların tamiri, tadili, kontrolü, bakımı ve hizmete alınması bu işleri yapmakla özel olarak görevlendirilen kişilerce yapılır.
İş sağlığı ve ergonomi
MADDE 9 – (1) Asgari sağlık ve güvenlik gereklerinin uygulanmasında, çalışanların iş ekipmanı kullanımı sırasındaki duruş pozisyonları ve çalışma şekilleri ile ergonomi prensipleri işverence tam olarak dikkate alınır.
Çalışanların bilgilendirilmesi
MADDE 10 – (1) İşveren, iş ekipmanları ve bunların kullanımına ilişkin olarak çalışanların bilgilendirilmesinde aşağıda belirtilen hususlara uymakla yükümlüdür.
a) Çalışanlara, kullandıkları iş ekipmanına ve bu iş ekipmanın kullanımına ilişkin yeterli bilgi ve uygun olması halinde yazılı talimat verilir. Bu talimat, imalatçı tarafından iş ekipmanıyla birlikte verilen kullanım kılavuzu dikkate alınarak hazırlanır. Talimatlar iş ekipmanıyla beraber bulundurulur. Bu bilgiler ve yazılı talimatlar en az aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde hazırlanır.
1) İş ekipmanının kullanım koşulları.
2) İş ekipmanında öngörülen anormal durumlar.
3) Bulunması halinde iş ekipmanının önceki kullanım deneyiminden elde edilen sonuçlar.
(2) Çalışanlar, kendileri kullanmasalar bile çalışma alanında veya işyerinde bulunan iş ekipmanlarının kendilerini etkileyebilecek tehlikelerinden ve iş ekipmanı üzerinde yapılacak değişikliklerden kaynaklanabilecek tehlikelerden haberdar edilir.
(3) Bu bilgiler ve yazılı talimatların, basit ve kolay anlaşılır bir şekilde olması gerekir.
Çalışanların eğitimi
MADDE 11 – (1) İşverence iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara, bunların kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve bunlardan kaçınma yollarına ilişkin eğitim almaları sağlanır. Ayrıca 8 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen, iş ekipmanının tamiri, tadili, kontrol ve bakımı konularında çalışanlara işverenlerce yeterli özel eğitim verilir.
Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması
MADDE 12 – (1) İşveren, bu Yönetmelik ve eklerinde belirtilen konularda çalışanların veya temsilcilerinin görüşlerini alır ve katılımlarını sağlar.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hususlar
Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerin bildirimi
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler, bilgilerini Bakanlığa elektronik ortamda kayıt yaptırır.
a) Bakanlığa elektronik ortamda yapılacak kayıt, asgari aşağıdaki bilgileri içerir.
1) Adı ve soyadı.
2) T.C. kimlik numarası.
3) Mezun olduğu okul, bölüm, tarihi ve diploma numarası.
4) Hizmet zorunluluğu bulunması halinde çalıştığı kurum veya işletmenin sigorta sicil numarası.
5) Periyodik kontrol yapacağı iş ekipmanı.
(2) Bildirimde beyan esastır. Bu kişilere Bakanlıkça kayıt numarası verilir.
(3) Bakanlıkça yapılan araştırma sonucu beyan edilen bilgilerin doğru olmadığı tespit edilenlerin kaydı silinir. Kaydı silinenler Bakanlığın internet sitesinde ilân edilir. Bu kişiler hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılır.
(4) Kaydı silinenlerin silinme tarihinden itibaren üç yıl içerisinde yaptığı başvurular, üç yılın tamamlanmasına kadar askıya alınır.
(5) Periyodik kontrol raporlarında kayıt numaralarının bulunması gerekir.
(6) Beyan edilen bilgilerin doğru olmadığı tespit edilenler ile kayıt numarası almayanlar tarafından düzenlenen periyodik kontrol raporları geçersiz sayılır.
Yetkilendirme, eğitim ve denetim
MADDE 14 – (1) Periyodik kontrol yapacak kişi ve kuruluşlara akreditasyon, yetkilendirme ve eğitim zorunluluğu getirmeye Bakanlık yetkilidir.

(2) Periyodik kontrolleri yapılmış iş ekipmanları ile ilgili olarak, periyodik kontrol raporunun gerçeğe aykırı düzenlenmesi, bu Yönetmelikte yer alan kriterlere uygun olmayan kişilerce yapılması, uygun olmayan deney ve test yöntemleri kullanılarak yapılması gibi uygunsuzlukların Bakanlıkça tespit edilmesi durumunda, periyodik kontrol raporları geçersiz sayılır. Ayrıca düzenleyen kişiler hakkında 13 üncü maddenin üçüncü fıkrasına göre işlem yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 15 – (1) 11/2/2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Daha önce düzenlenmiş olan periyodik kontrol raporları
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş olan periyodik kontrol raporları süresince geçerlidir.
(2) (Değişik:RG-23/7/2016-29779) (2)  25/4/2017 tarihine kadar periyodik kontrol raporunda kayıt numarası aranmaz.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmeliğin;
a) (Değişik:RG-23/7/2016-29779) (2)   13 üncü maddesi 25/4/2017 tarihinde,
b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.